По държави :


Разходи

Номера и застраховка190 лв
Пътни такси0 лв
Нощувки80 лв
Разходи доставка1000 лв

Внос на лек автомобил от Германия


Германия е доста добре познат пазар за внос на автомобили в България и все пак ще Ви разясним подробно какво трябва да имате предвид при вноса на автомобил от федералната република.

Добре познатите стъпки са следните:

1. Подписвате договор с продавача, който ви предоставя автомобила заедно с големия талон / Zulassungsbescheinigung Tei II /

и малкия талон / Zulassungsbescheinigung Tei I /

От тук си избирате дали да закарате автомобила си на автовоз или ще транспортирате на ход.

2. С двата талона и автомобила отивате до местното "Zulassungsstelle" тоест службата за регистрация на МПС , която най-често се намира в местната община  Bürgeramt. Ако автомобила е все още регистриран носите със себе си и номерата и отписвате автомобила на същото място където и подавате заявлението за транзитните номера. Ако самите служители в Zulassungsstelle-то  не ви обслужат номерата то това правите Вие сами , а именно отстранявате печатите и стикерите на специализирана за целта боргия. При регистрация на новите транзитни номера показвате старите номера с премахнатие печати и си ги запазвате или изхвъряте, както Ви е на сърце.


 Задължително преди да се наредите на дългите опашки си закупете застраховка за транзитните номера - Ausfuhrkennzeichen .

В Германия има три вида временни номера гореспоменатите Ausfuhrkennzeichen /така наречените червени номера/  - бели табели счерен шрифт и червено поле/ивица вдясно с дата на валидност - Ден, месец, година ; Kurzkennzeichen /така наречените жълти номера с жълта вместо червена ивица/ временни номера с валидност от 5 дена ,които не Ви вършат работа,  дефакто не се признават от Унгария, Сърбия, България итн. и последно Tageszulassung , така наречените жълти номера с валидност от един ден, които не Ви вършат изобщо никаква работа. ЗАПОМНЕТЕ Ausfuhrkennzeichen e това което Ви трябва !


Те са валидни от 15 дена до 1 година. С регистрация на транзитните номера от юли 2010 дължите и данък за автомобила. Данъка зависи от типа двигател /дизел - бензин и кубатурата/.  Той се начислява за всеки ден, за който са валидни номерата, като минималния срок за  е 30 дена, тоест плащате си данъка за един месец, за всеки ден отгоре се начислява подневно. 

Естествено Вас ви устройват 2 седмици да превоза на новото возило, затова сключвате застраховка за 2 седмици/ минималната / , която можете да поръчате и от интернет за около 52 евро /най-изгодния вариант/. Естествено застраховка можете да си закупите и в най-близкото място за издаване на номера. Забележете табелите / регистрационните номера се правят от часни фирми, които са в непосредствена близост до Zulassungsstele-то, а дори и в сградата на самата община. Те съответно продават и застраховки към тях. Фирмите за издаване на номерата са съответно доста свободни в определянето на цените,   ВНИМАВАЙТЕ  , за една и съща услуга може да заплатите двойно повече пари ! Най-скъпи са и най-близките фирми. Винаги питайте първо за цената ! Застраховката също може да ви струва двойно повече. Най - евтини са в интернет, но за целта ви трябва немски адрес, на който да се достави полицата по пощата. Поръчката трае от един до два дена.

И така снабдили сте се с всичко необходимо - лична карта или паспорт, Zulassungsbescheinigung Teil I , Zulassungsbescheinigung Teil II , Застрахователна полица за 2 седмици за транзитни номера /Ausfuhrkennzeichen/ със зелена карта/ зелената бланка към полицата /. От полицата ви трябва EVB-Nummer / номера на полицата.

Авомобила трябва да е свалиден технически преглед.
Печат в малия талон Nächste "HU" (Monat und Jahr), което ще рече следващ технически преглед (месец и година).

 

 

За повече информация посетете секцията Полезни съвети / Документи за сваляне.

3. Дойде и Вашия ред да бъдете обслужен. Подавате Всички документи на служитела. Той ви издава заявление за транзитните номера , и квитанция за таксите, които дължите. А те са около 30 евро за регистрацията, плюс данъка за един месец / Пример 1,6 бензин данък за година 100 евро делено на 12 месеца - 8,33 евро , ЗАБЕЛЕЖЕТЕ данъка за дизел е в пъти по-скъп /.

4.С декларацията за номерата отивате пак до мястото за издаване на номерата , фирмата която сте си избрали и връчвате бележката. Табелите ви струват в най-изгодния вариант 15 евро. Отивате с тях пак в Zulassungsstelle-то за да ви поставят стикерите. В по малките градове и села служитела идва с вас до автомобила за да констатира техническия му вид , което е формалност рядко срещана в големите градове , поради физическата невъзможност за обслужването на потока от автомобили  на ден.

5. Проверявате дали имате нужното оборудване и потегляте на път !

За повече информация прочетете особеностите в  другите държави .

Важно за водачите на превозни средства в Германия


Ограничения на скоростта :

В населени места 50 км/ч ,

Извън населени места 100 км/ч,

Магистрала (ако не е указно друго) - неограничена (препоръчителна 130 км/ч.)


Използването на немските магистрали е разрешено само за превозни средства с конструктивна скорост повече от 60 км/ч .
При лоши метеорологични условия, когато видимостта е под 50 м., максималното ограничение на скоростта е 50 км/ч .
Ограничение за максимална скорост за превозни средства с вериги за сняг е 50 км/ч .Предпазни колани :

Задължителен за предната и задната седалка .
Деца  под 12-годишна възраст и ръст под 1,5 м трябва да използват детска седалка (сертифицирана по ECE 44/ 03 или ECE 44/04).
Забранява се използването на детска седалка на предната седалка на превозното средство, ако въздушната възглавница не е деактивирана.


Светлини :

Препоръчително е да се използват къси светлини или дневни светлини през цялото време.
Използването на къси светлини е задължително по време на светлата част на денонощието при намалена и ограничена видимост.
Шофиране с габаритните светлини сами по себе си не е позволено. Преминаването в тунели само на светлини.Мотоциклети :


Използване на къси светлини през цялото време е задължително. Носенето на каска е задължително както за водача, така и за пътниците.Шофиране в нетрезво състояние :
Ако нивото на алкохол в кръвта  е над 0.5 промила или повече,санкциите включват глоби и отнемане на шофьорската книжка. Ниво на алкохол в кръвта от 0 промила за водачите на възраст под 21 години или водачи, които са притежават шофьорската книжка по-малко от 2 години !
Глоби :


За чуждестранните шофьори, служителите на реда могат да изискат заплащане на глобата на място. При глоби в голям размер се оставя депозит. При отказ за заплащане на глоба може да бъде конфискувано превозото средство на водача. Шофьорите могат да бъдат глобени както за превишаване ограниченията за скоростта, така и за обида, като среден пръст например. Внимавайте с агресията на пътя - в Германия е наказуема.
 На паркиралите без квитанция, (Parkschein)  в обособените зони не се поставят скоби, а получаватe фиш, най-често от 15 евро. Грешнопаркирали и препядстващи движението автомобили се преместват принудително. Този лукс може да ви струва от 160 евро нагоре.Задължително оборудване в Германия:

Комплект за първа помощ (аптечка) е задължителен. От 07.2014 задължителна е осветителна жилетка в автомобила. При повреда извън населените места носенето на жилетка е за всички пътници, които напускат автомобила или са на пътното платно. Предупредителния триъгълник е задължителен.

Пожарогасителите не са задължителни, но препоръчителни, както и един комплект резервни крушки .A GPS базирана система за навигация, която има карти посочващи и предупреждаващи за местоположението на камери за скорост не са разрешени. Освен ако подобна фунция не е деактивирана.


Зимни гуми са задължителни!

Задължително условие при зимни метеорологични условия е носенето на зимни гуми.
Зимни метеорологични условия включват: сняг, лед, киша и скреж . Моля, имайте предвид, че тези условия могат също да присъстват дори ако температурата е над 0°С.
Германското законодателство определя, че гумите трябва да бъдат  предназначени за използват в зимни условия. Подходящи гуми обикновено се маркират с " M + S ", снежинка  или
 символ заснежена планински връх.

Гуми с шипове са забранени!

Шофиране в емисионните зони (Umweltzone):Ограничения за движението на превозни средства се прилагат в повечето Германски градове, с цел намаляване на нивата на емисиите на фини прахови частици. Такива области са обозначени със знаци "Umweltzone", показващи цветна винетки ("Plakette") - зелено, жълто и червено.
За да влезете в тези области, трябва да залепите винетката на предното стъкло. Винетките можете да си закупите от почти всеки сервиз или на техническите центрове на DEKRA или TÜV.
Hеобходим Ви е талона на превозното средствo и 5евро за стикера. Стикера се заплаща еднократни и важи за определения регистрационен номер. Цветът на винетката може да е червен, жълт или зелен и зависи от типа на двигателя. Автомобили с червен стикер имат забрана за движение в почти всички емисионни области, жълтите стикери са разрешени в някой области, а зелените са разрешени навсякъде.


ГАЗ:

За автомобилите на течна газ - пропан бутан LPG има сравнително добре развита мрежа. Газостанции са с АСМЕ адаптер, на второ място по популярност са Байонет, и рядко се среща и българския стандарт DISCH .

Газостанции на за природна газ CNG  има доста по малко но се намират, както по градовете така и по магистралите.

ВНИМАНИЕ за разлика от България зареждането се извършва само и единствео от Вас. Не чакайте служител на бензиностанцията/газостанцията да Ви обслужи !


Повечето бензиностанции в населените места са с работно време от 7 до 20 часа, но има и такива работещи 24 часа, предимно по магистралите.

Кредитни карти се приемат почти навсякъде. Най-разпростраени са Maestro, с Visa обаче може да имате проблем.
 


Отбрано

Следи ни в