По държави :


Разходи

Номера и застраховка470 лв
Пътни такси65 лв
Нощувки120 лв
Разходи доставка1200 лв

Внос на лек автомобил от Швейцария


Автомобилите от Швейцария се славят като най-добре поддържаните в цяла Европа. Цените им в отделни случаи са дори по-ниски от съседна Германия.

Особености при внос от Швейцария!

Задължително е да обърнете внимание на малки подробности още в страната, които ще Ви спестят много нерви и пари при регистрацията в България.

1. Евро Табела – при оглед на автомобила обърнете внимание за наличието на споменатата евротабела, която представлява сертификат, че колата е произведена по евронорма за употреба в европейския съюз.

Внимание при неевропейските марки. Повечето коли след 1998 година имат подобна табела. Липсата на подобна табела Ви задължава с посещаването на Технотест и ще ви струва над 800 лв.

2. Документ EUR1 - документ за произход на стоката. Издава се на границата при изхода от Швейцария. Цената му е около 20-50 EURO. Много е важно да знаете, че трябва представителството на съответната марка автомобил да ви издаде документ, че именно тази кола с № на шаси и т.н. е тяхно производство. Наличието на документ EUR1 Ви освобождава от 10% Мито!
 


Превозни средства закупени от Швейцария могат да се предвижат с временни регистрационни номера или на платформа.

За износа на автомобил на собствен ход с временни регистрационни номера е необходима нужната експортна регистрация , след която получавате експортен талон и експортни номера за автомобила.

Цялата формалност по износа на МПС от страната (експортна регистрация, номера, застраховка) се извършва в пътната дирекция на съответния кантон. Така наречената Motorfahrzeugkontrolle (MFK) или Verkehrsamt. Всички такси по цялата процедура (регистрационни такси, пътен данък, застраховка итн.) се запащат на гише в брой.

1.Необходими документи за експортна регистрация:

 • за употребявани автомобили: последен регистрационен талон на автомобила (в оригинал)

регистрационен талон

 • документ за самоличност – паспорт, лична карта, шофьорска книжка

 • подписан оригинал на пълномощно, при условие че превозното средство се закупува от трето лице

2. Удостоверение за техническа пригодност на автомобила

Издава се от така наречените „selbsabnahmeberechtigte Garаge”.

В следните превозни средства трябва да бъде представено удостоверение за техническа пригодност на автомобила:

 • Превозни средства с първоначална дата на регистрация над 10 години и последен технически преглед повече от 2 години, но по-малко от 4 години;

 • Превозни средства с разпознати дефекти по време на технически преглед;

 • Превозни средства с дефекти от пътни произшествия.

Ако последния технически преглед е бил преди повече от 4 години, превозното средство няма да получи регистрация за експорт, дори и подобно удостоверение да се издаде от гореспоменатия сервиз/гараж (изключения не се прилагат).

3. Регистрационен талон за експорт :

Регистрационен талон за експорт

Издава се за месеца, в който се подава регистрацията и е с валидност до края му. Ако края на календарния месец е след по - малко от 5 дни, тоест 25/26 число, талона е валиден до края на следващия месец.

Пример: Подавате документи за регистрация на 27-ми март. Талона за експортна регистрация се издава с валидност до 30-ти април.

Така максималната валидност на талона е от 35 дни.

4.Регистрационни номера

Регистрационни номера

Заедно с талона на превозното средство ще бъдат издадени и регистрационните номера с червена лента и със стикер на дата на валидност (чифт за моторните превозни средства и съответно едина табела за мотоциклети и ремаркета). Номерата са валидни до изтичане на срока на регистрационния талон на превозното средство. Те не трябва да бъдат върнати а си остават за собственика. Същия чифт номера могат обаче да се използват в от същия собственик за експорта и на следващи превозни средства, но със съответно нови талони и нова застраховка. В такъв случай можете да си спестите около 150 лв. разходи за издаването на нови табели.

5. Застраховка гражданска отговорност

Застраховка гражданска отговорност можете да сключите при всеки един застраховател в Швейцария, както и да използвате колективната застраховка, която ви предлага пътната дирекция. Застрахователната премия е на 3 тарифи. От 1-во до 15-то число на месеца (по -скъпа) от 16-то число до края на месеца (по - евтиния и препоръчителен вариант) и от 25-то/26-то число до края на другия месец - 35 дни (най-скъпата застраховка). Към нея се дава и зелената карта.

Пример за кантон Берн :

Премия

Описание

CHF 119.-

При регистрация от 1во до 15то число на месеца

CHF 56.-

При регистрация от 16то чилсо на месеца

CHF 133.-

При регистрация от 35 дена

6. Данъци и такси

Освен задължителната гражданска отговорност трябва и да заплатите такса за издаването на регистрационния талон, както и такса за издаването на номерата. Автомобилния данък се изчислява според общото тегло на автомобила по дните на валидност на експортната регистрация. В страниците на кантоните има данъчен калкулатор. Генерално данъка за 2 седмици не надхвърля 10/15 евро. За тежкотоварни автомобии над 3 тона и половина данъка се начислява по фиксирана ставка.

Такси пример Берн :

Регистрационен талон експорт

CHF 95.-

Чифт регистрационни номера

CHF 95.-


- ДДС

ДДС от 20% върху стойността по договор се заплаща на българската граница. Ако такъв липсва или цената в него е подозрително занижена, митничарите могат да определят нова. За декларацията се заплаща такса.

Има вероятност при влизане в Австрия на границата да изискват да платите ДДС. В такъв случай, внимавайте да се снабдите с документ, който да доказва това. В противен случай на бългасрката граница ще Ви изискват повторно да заплатите ДДС.

Важно за водачите на превозни средства в Швейцария


Преглед на правилата за движение в Швейцария

 •     Алкохол, лимит Алкохол: 0,5 промила
 •     Използване на GPS навигационни устройства с предупреждение за радар: забранено
 •     Светлоотразителна жилетка: не е задължителна
 •     Задължителни принадлежности: Комплект за първа помощ и предупредителен триъгълник
 •     Фарове през деня: препоръчват се
 •     Използване на предпазен колан: задължително за всички пътници
 •     Мобилен телефон по време на шофиране: Само с хендсфри
 •     Телефон спешна помощ /полиция, пожарна, спешна медицинска помощ /: 144


Ограничение на скоростта в Швейцария

 •     Населени места: 50 км/ч
 •     Извън града: 80 км/ч
 •     Магистрала: 120 км/ч
 •     Теглене: Максимална скорост 40 км/ч


Отдаване на предимство

 •     Изкачващото се превозно средство има предимсtво пред спускащото се.
 •     Пощенските автобуси имат предимстви  на пощенските пътища .
 •     На равнозначно кръстовище трябва да пропуснете релсовите превозни средства, те са с предимство.


Паркинг и паркинг забрана

 • В "сините зони" с паркинг шайба (свободни гаражи, бензиностанции, павилиони, полицейските управления...) е разрешено паркирането.
 • Пренощуването на паркинг е забранено.
 • Извън града не може да се паркира по главните пътища.
 • Жълта непрекъсната линия по бордюра означава забрана за паркиране.

Зимни гуми 

 • От периода 1 ноември  до 30 април за движение по пътищата са разрешени гуми с шипове с допостима скорост до 80км/ч. Изключение правят магистрали и ускорени пътиища
 • при необходимост чифт зимни вериги трябва да са на поне 2 от задвижващите колела, т.е.на автомобил с предно предаване на 2-те предни колела или 2 чифта на четирите колела.

Нарушения

От 01.01.2013 важат нововъведени ограничения за превишаване на скоростта. Гонки, надбягвания и опасни изпреварвания се наказват с лишавае на свобода до 4 години, за чужденци отнемане на автомобила и забрана на управление на МПС в Швейцария. С подобни санкции се наказва шофиране в 30 км зона с 40 км/ч над разрешената, в градски условия (50км/ч) с 50 над допустимото, извън градско (80км/ч) с 60 км/ч над допустимото и на магистрали (120км/ч) с 80 км/ч над допустимото.

 

Отбрано

Следи ни в