По държави :


Разходи

Номера и застраховка430 лв
Пътни такси16.6 лв
Нощувки100 лв
Разходи доставка700 лв

Внос на лек автомобил от Австрия


1. Нужен Ви е писмен договор за покупка с продавача. Нотариална заверка не се изисква. Подписите на двете страни са напълно достатъчни.

2. Регистрационен талон на автомобила /голям и малък талон/ (Zulassungsbescheinigung Teil I, Zulassungsbescheinigung Teil II)

и техническа извадка на автомобила ( Typenschein bzw. Einzelgenehmigung).

техническа извадка

3. Внасяте ли превозното средство на ход Ви е нужна транзитна регистрация издадена в Австрия. За целта са ви нужни  :

- регистрационния талон

- застраховка на транзитните номера

временни номера за износ

-  за автомобили до 12 години техническият преглед ("Pickerl") може да е изтекъл, но не по-дълго от 4 месеца. За автомобили над 12 години теническата заверка трябва да е валидна.

Цената на транзитните номера е около 220 евро със застраховка до 9 дена, като 38 евро капаро за самите табели са включени в цената. Ако върнете регистрационните номера до 12 месеца капарото ви се връща.

 

 

Важно за водачите на превозни средства в Австрия


Ограничения на скоростта за леки автомобили :
Град 50 км/ч
Извън града 100 км/ч
Високоскоростен път 100 км/ч
Магистрали 130* км/ч

( * ) Ограничение на скоростта от 110км/ч се прилага по отношение на следните магистрали в часовете между 22.00 и 5.00: Tauern магистрала (A10), магистрала Inn долина (A12), магистрала Бренер (A13) и автомагистрала Rhine Valley (A14) .

Максималната препоръчителната скорост за превозни средства с вериги за сняг е 50 км/ч. Превозните средства, оборудвани с гуми с шипове не трябва да надвишават 100 км/ч по магистралите и на 80 км/ч по другите пътища.

Предпазни колани :
Задължителен за предната и задната седалка. Глоба за неспазване  €35.

Светлини :
Светлини (къси фарове) от 2008 не са задължителни през деня, но са препоръчителни.

Мотоциклети :

Носенето на каски задължително.
Използването на къси светлини през деня е задължително.

Максимално допустимото ниво на алкохол в кръвта е 0,5 промила. Границата за млади шофьори, автобусни и товарни шофьори е дори 0,1 промила. Глоби: от 0,5 до по малко от 0,8 промила от 300 (до 3700 евро), от 0,8 до 1,2 от 800 (до 3700 евро) и отнемане на книжката за месец. От 1,2 до 1,6 промила 1200 евро (до 4400 евро) и отнемане на шофьорската книжка за 4 месеца. И над 1,6 от 1600 евро до 5900 и отнемане на книжката за половин година.

Глоби:
На място. Служителят на реда, издаващ  глобата следва да издаде съответно служебен бон. За по-високи глоби, водачите ще бъдат помолени да платят депозит, а останалата част на глобата да бъде доплатена в рамките на две седмици. Паркирани автомобили, които пречат на движението могат да бъдат принудително преместени.

Задължително оборудване в Австрия:

Предупредителен триъгълник - Трябва да се посочи, че той съответства на Регламент ЕО 27 (за превозни средства с повече от две колела).

Комплект за първа помощ, аптечка

Отразяваща жилетка - Носенето на отразяваща жилетка (стандарт на ЕС 471, с червен, оранжев или жълт цвят) се изисква, при напускането на превозното средство поради авария  или злополука извън населените зони. Носенето на подобна жилетка е задължение за всички пътуващи в автомобила. За мотоциклетисти това правило отпада. Подобни жилетки се продават на почти всички бензиностанции по магистралите.

Зимни гуми - Превозните средства трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми от периода 1ви Ноември до 15ти Април, (които трябва да бъдат маркирани M&S на страничните стени и имат минимална дълбочина на грайфера 4mm) или всесезонни гуми, които трябва да бъдат маркирани M&S (кал и сняг) и ако пътищата имат покритие от сняг, киша или лед извън тези дати.

Теоретично вериги за сняг за летни гуми могат да се използват като алтернатива на зимни гуми.
На практика, защото пътните условия и времето не могат да се прогнозират, използването на зимни гуми е ефективно задължително.
Забележка: Юридическа отговорност на водача да извърши необходимата зимна екипировка ;

Винетки :

винетка Австрия 2009


Всички  превозни средства (и двуколесни), използващи австрийските аутобани или високоскоростни пътища трябва да са с винетка. Стикерите  са валидни за една календарна година, два месеца или 10 дни. Залепват се на лявата страна на предното стъкло, като задължително трябва да са видими. Контрола за винетки се извършва чрез камери. Незалепянето на винетния стикер го прави невалиден. Глобата за неспазване на това правило е 120€. Глобата за манипулация на винетния стикер е 240€. Не си купувайте отлепен стикер от случайни лица. Камерите разпознават манипулирането на стикерите доста сполучливо.

 
 

Други

Средните цени на горивата в Тирол и Форарлберг са значително по-високи от тези в Бургенланд. Най-скъпо е горивото за основните проходни маршрути.

За автомобили с  АГУ се изисква адаптер DISH (българския стандарт), но се намира и  също с ACME  връзка.

От съображения за сигурност се препоръчва да не се транспортира повече от 10 литра гориво в  резервна туба. 

С кредитна карта можете да заплатите на всички големи бензиностанции, които са отворени най-често от 7.00 до 20.00 часа. По магистрали и отчасти на бързи и големи пътища денонощно.
 

 
 
 

A9/E57 \ Bosrucktunnel: Bosruck тунел се таксува  допълнително.
A9/E57 \ Gleinalmtunnel: Gleinalm тунел се таксува допълнително./


Отбрано

Следи ни в